springe direkt zum inhalt


Sere în Olanda

Set de straturi 110m³/h

Firma van der Hoeven greenhoesebuilders bv proiectează şi produce sere industriale cu suprafeţe de 10.000 până la 40.000 m².

Alimentarea cu energie pentru încălzirea acestui obiectiv se realizează cu ajutorul unei centrale pe gaz cu condensator în aval pentru valorificarea energetică a puterii calorice.

În continuare o parte din gazele produse la ardere sunt ghidate în sere pentru îmbogăţirea cu CO2. Pentru evitarea timpilor de repaus şi pentru preluarea căldurii în exces în regimul de funcţionare de vară (mod de lucru cu adaos de CO2) sunt prevăzute rezervoare de stocare a căldurii cu o capacitate cca. 300 până la 4.000 m³ de apă.

Aceste rezervoare termice mari sunt prevăzute cu dispozitive de încărcare şi descărcare termohidraulice cu scopul de a creşte coeficientul cazanului datorită nivelului mai ridicat al valorificării energetice a puterii calorice. Prima instalaţie cu această tehnologie a fost pusă în funcţiune la finele anului 2003.

Rezervorul tampon are o capacitate de 310 m³, un diametru intern de 7.400 mm şi o înălţime cilindrică totală de 8.000 mm. Execuţia este din oţel negru. Temperatura max. de funcţionare este 95 °C

rezultate de calcul simulate:

S-a realizat un studiu de rentabilitate având ca rezultat o durată de amortizare între 3 şi 8 ani. Setul de straturi thermohidraulic este compus din 6 ţevi cu cameră dublă pentru sistemul din straturi care asigură o intrare / ieşire (încărcare şi descărcare) de 110 m³/h apă încălzire complet liniştită (laminar) prin distribuitori în stea dispuşi orizontal şi, astfel, permit o stratificare termofizică a apei. Puterea cazanului conectat este 2.325 kW.

După o durată de funcţionare de un an, potenţialul de economisire a energiei primare este cca. 10% şi îl depăşeşte pe cel în colaborare cu FH Ingolstadt